Skip to main content

De term UX is kort voor User Experience (UX) design, ook wel gebruikerservaring genoemd. User experience design wordt toegepast om de verwachtingen en wensen van gebruikers aan te laten sluiten bij de website. Wanneer het goed toegepast is wordt het voor de gebruikers ook gemakkelijker om jouw gewenste einddoel te behalen. Dit maakt het belangrijk dat de functionaliteiten van jouw website goed overeenkomen met de verwachtingen van de gebruiker.

Verschil UI en UX design

Bij User Interface draait het simpel gezegd om het aantrekkelijk maken van de interface. Het draait hier om de uitstraling en sfeer van de website. Waar UI zich op de voorgrond bevindt, is UX meer op de achtergrond aanwezig. User Experience draait om het maken van een ontwerp met een ideale gebruikerservaring. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijker van A naar B komt binnen jouw website.

Geen begeleiding nodig

De grootste reden om een ontwerp te laten ontwikkelen is om ervoor te zorgen dat de gebruiker jouw website begrijpt zonder ervaring of hulp. Wanneer een gebruiker niet begrijpt hoe de website werkt zal dit snel leiden tot frustratie en irritatie, hierdoor zal degene deze website vroegtijdig afsluiten.

Conversie verhogend

Zoals eerder vernoemd zorgt een goed UX design ervoor dat de gebruiker gemakkelijker het einddoel van de website behaalt. Dit komt doordat het ontwerp zo wordt afgesteld dat de gebruiker begeleid wordt van begin tot einde, met weinig ruimte voor foutieve acties. Dit zorgt voor verbetering in de gebruiksvriendelijkheid. Zodra de gebruiker namelijk foutieve acties onderneemt en vastloopt in het proces is de kans van het verlaten van de website groot. Het is dan ook belangrijk om de gebruiker te beschermen van foutieve handelingen, zodat zij goed naar het einddoel begeleid kunnen worden.

Uitvoering en analyse

Wanneer jouw website met een goed ontwikkelde funnel online staat hoeft het proces echter nog niet voorbij te zijn. Een UX designer kan actief blijven werken aan jouw website om het optimale eruit te halen. Aan de hand van verschillende tools beschikbaar via programma’s zoals hotjar die je toegang geven tot heatmaps, gebruiker opnames, feedback en surveys blijven er inzichten ontstaan betreft de gebruikers hun gedrag. Met deze resultaten worden nieuwe testen ontwikkeld zoals a/b testing om kwaliteit upgrades uiteindelijk door te voeren. Aan de hand van deze aanpassingen zal jouw website nog betere resultaten behalen.

Is UX onderzoek voor jou relevant?

Het antwoord hierop is heel simpel, ja! UX onderzoek is voor iedereen met een online bedrijf erg belangrijk om ervoor te zorgen dat er het maximale uit jouw website gehaald wordt. Actief UX onderzoek zal ervoor zorgen dat jouw website zo goed mogelijk afgestemd wordt op de behoeftes van jouw klant. Wij helpen jou hier graag bij, lees hier een aantal focuspunten waar wij ons op richten bij Puntje bij Paaltje.

Leave a Reply