Skip to main content

Uw website kan misschien niet met de snelheid van het universum draaien, maar zelfs een matig-snelle website kan traag aanvoelen. Of u nu een eenvoudige blog of een complexe e-commercewinkel hebt, de kans is groot dat u een WordPress-site hebt.

Dat komt omdat WordPress een populaire keuze is voor websites van elk type, en het is zo snel mogelijk geoptimaliseerd. Hier zijn enkele manieren waarop u uw WordPress site sneller kunt maken om de prestaties van uw website te verbeteren.

Gebruik een caching plugin

Er zijn veel plugins die je kunnen helpen je website sneller te maken. WP-Rocket is bijvoorbeeld een lichtgewicht plugin die je helpt de laadtijd van je website te versnellen door je te laten zien hoe snel je bezoekers door je site navigeren. Het kan ook nuttig zijn voor Dev Ops teams, omdat het je een momentopname geeft van hoeveel tijd elk van je gebruikers doorbrengt op je site.

Het helpt u niet alleen uw website te optimaliseren om hem sneller te maken, maar kan u ook helpen te ontdekken waar uw website baat kan hebben bij verbeteringen, zoals het optimaliseren van afbeeldingen, het verhogen van de veiligheid en het creëren van een betere gebruikerservaring.

Installeer een lichtgewicht thema

De prestaties van uw WordPress site worden grotendeels bepaald door het thema van WordPress. Een lichtgewicht thema zal over het algemeen aanzienlijk sneller zijn dan een volledig uitgerust thema. Als u de snelheid van uw site serieus neemt, wilt u een lichtgewicht thema gebruiken.

Kan een lichtgewicht thema echt sneller zijn dan een thema met alle functies? Ja. Deels komt dat doordat lichtgewicht thema’s minder ruimte innemen en dus sneller laden. Sommige gewone WordPress thema’s hebben 2-3 seconden nodig om te laden, terwijl een lichtgewicht of minimaal thema misschien maar een tiende van een seconde nodig heeft. U kunt lichtgewicht thema’s vinden door er naar te zoeken in de WordPress Thema directory. U kunt ook een lijst van lichtgewicht WordPress thema’s per categorie bekijken. Bekijk hier één van onze persoonlijke favoriete dankzij de veelzijdigheid van het thema: Woodmart.

snelheidsmeter

Gebruik HTTPS

Wat is HTTPS? Het is de beveiligde versie van het internet protocol – de manier waarop gegevens worden verzonden tussen websites en browser tabs. Het is een must-have voor e-commerce sites, waar de creditcardgegevens van klanten op het spel staan. Voor de rest is het een goede veiligheidsmaatregel voor elke site.

Om HTTPS aan uw WordPress site toe te voegen:
Navigeer naar Instellingen > Algemeen
Klik op het tabblad “Privacy” en selecteer “HTTPS” in het vervolgkeuzemenu.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen kunnen veel bronnen verbruiken en een lange tijd nodig hebben om te laden. WordPress heeft ingebouwde tools om afbeeldingen te optimaliseren die je hierbij kunnen helpen. WordPress heeft een beeldoptimalisatie tool (powered by TinyImages) die automatisch afbeeldingen kan optimaliseren. Deze geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen de laadtijd versnellen en uw hostingkosten verlagen. Als u dit automatische hulpmiddel niet wilt gebruiken, kunt u WordPress plugins van derden gebruiken om afbeeldingen te optimaliseren.

Hier zijn enkele populaire WordPress plugins voor het optimaliseren van afbeeldingen:

  • WP Smush Pro: Smusht je afbeeldingen zodat ze er goed uitzien, zelfs als ze gecomprimeerd zijn
  • WP Smush Pro X: De meest krachtige WP Smush Pro plugin tot nu toe
  • WP Afbeelding Optimizer: Automatisch optimaliseren van WordPress afbeeldingen
imagegallery

SEO instellingen definiëren

Als je een website of app aan het bouwen bent, is SEO wel het laatste waar je aan wilt denken. Maar bij sites met veel verkeer is het essentieel dat je je site optimaliseert voor snelheid. Als iemand bijvoorbeeld uw site bezoekt, klikt hij waarschijnlijk op een van de links op uw site en gaat hij verder naar een andere website. Als het laden van die website lang duurt, kan de bezoeker gefrustreerd door de slechte prestaties vertrekken. Hoewel de snelheid van uw site belangrijk is voor uw bezoekers, is het nog belangrijker voor de resultaten van zoekmachines.

Als uw site traag laadt, kan Google uw website hiervoor bestraffen. Dit kan de ranking van uw site in de zoekmachine resultaten pagina (SERP) beïnvloeden. Om uw WordPress site te optimaliseren voor SEO:
Identificeer eerst voor welke zoekwoorden uw site een ranking heeft.
In uw WordPress dashboard, navigeert u naar Instellingen > SEO.
Hier kunt u verschillende instellingen definiëren, waaronder de trefwoorden waarvoor u wilt scoren.

Mocht u meer interesse hebben in SEO Optimalisatie, neem dan ook vooral even een kijkje naar Yoast.

Vermijd zware scripts

Scripts kunnen websites vertragen. Een WordPress site kan veel scripts bevatten, variërend van scripts die helpen met de functionaliteit tot scripts die je helpen om video’s in te sluiten. Deze scripts kunnen veel geheugen verbruiken en ervoor zorgen dat uw site traag wordt. Als u probeert deze scripts te verwijderen, kunnen de prestaties van uw website juist afnemen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat scripts niet gelijk zijn. Sommige scripts zijn licht en worden alleen uitgevoerd wanneer u dat wilt, andere verbruiken veel bronnen.

Als u de snelheidstest van Google op uw site gebruikt, kunt u zien welke scripts de meeste bronnen verbruiken.

Conclusie

Het toevoegen van deze 5 stappen en het gebruik van een caching plugin en een lichtgewicht thema zal helpen om je WordPress site sneller te maken. Als u de snelheid van uw site serieus neemt, kunt u ook overwegen om uw hostingplan te upgraden of een content delivery network te installeren. Een snelle website zal betere prestaties leveren voor uw gebruikers, die gelukkiger zullen zijn en meer tijd op uw site zullen doorbrengen.

Heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van uw website, dan kunt u ons ook altijd nog een bericht sturen via hier!